Ahli Dewan Undangan Negeri N.48 Sukau

SukauTV

Saddi diapit oleh Pegawai Daerah Kinabatangan, Abdul Latif kandok dan Timbalan Presiden MPS, Haji ABM Fazeer, diikuti Penolong Pegawai Daerah , Arisin, Haji Wahab Alpa, Amran Osman, Puan Norizah, Haji Sharif mewakili Jabatan Tanah dan Ukur, PKR Dun Sukau, Sharin Haji Abdul Rahman dan CDOnya Amiruddin Mohd Damit.

PERANCANGAN PEMBANGUNAN PEKAN BARU SUKAU PERINGKAT AKHIR : YB SADDI

SUKAU: Ahli Dewan Undangan Negeri Sukau, Saddi Haji Abdul Rahman berkata, pelan pembangunan Pekan Baru Sukau sudah diperingkat akhir penyiapan Jabatan Perancang Bandar negeri dan akan dikemukakan kepada kerajaan dalam tempoh terdekat.

Saddi berkata, keputusan berhubung perkara itu sudah ditetapkan pada Mesyuarat peringkat akhir Jawatankuasa Pemandu pengwujudan pekan itu di pejabat beliau Jumaat lepas.

“ Pada perinsipnya pelan pembangunan pekan baru itu sudahpun siap. Cuma ada beberapa sedikit perubahan dari segi kesesuaian tapak bangunan tertentu. Namun ianya tidak mengambil banyak masa dikendalikan Jabatan Perancang Bandar daerah sebelum ianya dikemuakakan kepada pihak kerajaan,” katanya di sini.

Saddi berkata, beliau berpuas hati dengan sepanjang perjalanan mesyuarat jawatankuasa itu yang turut dihadiri oleh semua wakil jabatan kerajaan berkaitan termasuk Pegawai Daerah Kinabatangan, Encik Abdul Latif Kandok.

Kata Saddi, sekiranya siap pekan itu akan menyediakan bangunan wakil-wakil pejabat kerajaan yang akan memberikan khidmat kepada rakyat di kawasan Dun Sukau, diikuti pelbagai kemudahan infrastruktur di sekitar kawasan asas penyediaan pekan seluas lebih 130 ekar itu.

“ Impian saya jika bangunan Pejabat Daerah Kinabatangan ditempatkan di sini yang sekaligus dapat berfungsi sebagai Pejabat Daerah Sukau di bawah pelan pengstrukturan semula pejabat-pejabat kerajaan di kawasan ini,” katanya.

Keseluruhan fungsi pekan itu akan juga menjadi pusat pentadbiran dan perhubungan masyarakat Dun Sukau yang bakal dilengkapi dengan kewujudan kemudahan seperti jambatan kedua Kinabatangan yang boleh menghubungkan kawasan berkenaan dengan daerah-daerah berhampiran.

“ Apapun kita berdoa ianya akan menjadi realiti yang sekaligus mendapat restu kerajaan dan rakyat di kawasan ini ke arah kejayaan konsep Satu Malaysia,” katanya.

Dalam pada itu, Mesyuarat Pengstrukturan semula kawasan pentadbiran dan sempadan Dun Sukau pusingan pertama melibatkan Pejabat Daerah Kinabatangan dan Pejabat Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) sudahpun diadakan Khamis lepas di sini.

Katanya, hasil mesyuarat itu akan dikemukakan kepada Setiausaha Kerajaan Negeri untuk tindakan lanjut.

“ Memang kita adakan banyak mesyuarat lagi. Ini turut melibatkan Setiausaha Kerajaan Negeri dan agensi-agensi berkaitan. Namun permulaan berkaitan dengan isu pengstrukturan ini sudah dimulakan secara baik,” katanya.

Katanya, turut hadir pada mesyuarat tersebut ialah Pegawai Daerah Kinabatangan, Encik Abdul Latif Kandok dan Timbalan Presiden Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) Haji ABM Fazeer dan kakitangan UPKR Dun Sukau.

Pada mesyuarat lebih dua jam itu, pelbagai perkara turut dibangkitkan kedua-dua pihak termasuk soal pembelaan kepada golongan masyarakat miskin dan kegiatan pembangunan, khususnya di kawasan persisiran pantai Dun Sukau melibatkan empat Mukim yang sebelum ini dikendalikan pihak MPS, diikuti isu-isu pentadbiran kawasan melibatkan sempadan Kinabatangan- Daerah Tongod.

Saddi turut membangkitkan soal pertikaian dalam perlantikan jawatan Ketua KampungIsu pengstrukturan semula pentadbiran kerajaan melibatkan kawasan Dun Sukau dibentangkan secara terperinci oleh Saddi pada Sidang Dewan Undangan Negeri semasa Pembentangan Bajet Negeri 2009 Oktober tahun lepas.

Isu itu yang gagal ditangani sekian lama telah mendapat riaksi positif daripada pemimpin dan rakyat di kawasan terlibat yang mengharapkan penyelesaiannya disegerakan.

Selesai.


PENDUDUK DUN SUKAU BERTEMU TIGA ARTIS SEMPENA PELANCARAN BLOG DUN SUKAU

SUKAU: Tiga penghibur yang dua darinya anak kelahiran ‘Orang Sungai’, Abu Bakar Ella (Ampal) dan Boy, anak kepada wakil rakyat Dun Sukau bakal menemui peminat mereka di Kampung Paris, salah satu mukim kawasan dewan undangan negeri (DUN) di sini, 9 Jun depan.

Seorang lagi penyanyi kelahiran Malaysian Idol, Farah Ashikin turut bersama-sama ‘berentap’ bagi menjayakan pertunjukan pentas itu, sempena Pelancaran Laman Blog Adun 48 Sukau di pentas terbuka Kampung Paris bermula pukul 7.30 malam.

Farah, 30, artis kelahiran Narathiwath, Thailand itu, cukup dikenali dengan lagunya Hello, Dari Sini Ke Bintang-Bintang dan banyak lagi bakal didendangkan pada pertunjukan pentas itu.Penyanyi ‘Sayangi Gila’, Boy dan penyanyi dan penulis lirik Lagu, ‘Khabar Dari Gunung’, yang mudah dikenali sebagai Ampal akan mengiringi rapat persembahan Farah.

Pertunjukan pentas seumpama ini julung-julung kalinya diadakan di dalam kawasan Dun Sukau, Kinabatangan.Hos utama bagi pertunjukan pentas dan pelaqncaran itu ialah Pembantu Menteri Pembaqngunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat Negeri, Datuk Hajah Jainab Datuk Seri Panglima Haji Ahmad Ayid, manakala Saddi sendiri yang akan turut menjadi host penting pada majlis ini.

Program ini tentunya sebahagian daripada kaedah wakil rakyat Dun Sukau ini menjalankan tanggungjawab semasa beliau di kawasan ini, selain menyediakan penyaluran maklumat secara ‘on line’ kepada pelayarnya.

Empat pusat Jalur Lebar Komuniti di Kinabatangan (PJK) yang diwujudkan Kementerian Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan diwujudkan sebelum ini amat menyokong kegiatan ICT itu.

Mengikut cadangan, Saddi juga dijangka akan mengadakan perbualan vedio dengan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Haji Aman berhubung program itu seterusnya memberi peluang kepada pemimpin negeri itu menyampaikan kata-kata nasihat kepada rakyat dan para penyokong Umno dan Barisan Nasional (BN) di kawasan itu.

Para pegawai kanan kerajaan dan pemimpin masyarakat seluruh Dun Sukau akan turut diundang bagi memariahkan pertunjukan pentas pelancaran laman blog itu.

Satu jawatankuasa penganjur dipengerusikan Pengerusi Biro Sukan dan Kebudayaan UPKR Sukau, Samry Sher Mohamed sudah memulakan tanggungjawab bagi menjayakan program pelancaran laman blog berkenaan yang dijangka dihadiri ribuan penduduk seluruh Dun Sukau.

“ Kita tidak meletakkan jumlah sasaran. Namun jika seluruh rakyat ingin datang menyaksikan pelancaran Laman blog ini dan pertunjukan pentas itu, kita sentiasa mengalu-alukannya,” katanya.

Program berorentasikan khidmat wakil rakyat dan pertunjukan pentas ini sebahagian daripada aktiviti kelolaan Adun Sukau ini dalam misinya memberi kefahaman serta perkhidmatan kepada rakyat berhubung beberapa kempen pembangunan dan pembelaan rakyat yang dicetuskannya sejak mula menjadi wakil rakyat kurang 12 bulan lalu.

“ Maka penganjuran ini bukan sekadar melancarkan halaman blog berkenaan, tetapi lebih kepada rasa terima kasih dan penghargaan YB kita kepada rakyat di kawasan ini yang terus memberikan sokongan padu kepada gerak khidmat beliau selama ini, kata Samry.

Boy atau Sabhi Saddi, 20an, mendapat kepercayaan KRU Production sebelum ini menyanyikan lagu ‘Sayang Gila’, sebuah lagu latar bagi Filem Cicak Man 2 yang bakal menemui penonton. Ketika ini lagu berkenaan terus berkumandang dari radio dan talian media elektronik tanahair.

Ini kali pertama Boy berpeluang mempamirkan bakatnya kepada penduduk Sukau dan sudah pasti mereka menginginkan satu kejutan… Atas kehadiran Ampal dan Farah, peminat mereka akan bertambah gamat,” kata Samry.

Menurut Samry, beberapa tarian kebudayaan orang Sungai yang cukup dikenali di kawasan ini akan turut dipersembahkan pada pertunjukan pentas tersebut.

“ Pada sebelah petang satu perlawanan bolasepak persahabatan menemukan kakitangan media mewakili elektronik dan akhbar berpangkalan di Sandakan bertemu pilihan wakil rakyat di padang Kampung Paris.

“ Acara yang tidak kurang menariknya ialah pertandingan tarian Shuffle secara berkumpulan, diikuti dengan pertandingan membuat laman blok yang turut menawarkan hadiah wang tunai dan piala kemenangan,” kata Samry lagi.

Kata Samry, Farid 16, seorang lagi anak wakil rakyat itu yang pernah menjuarai kejuaraan tarian Shuffle Kebangsaan anjuran KFC Malaysia yang memenangi hadiah tiket ke Melbourne, Australia Disember lepas, mungkin dijemput bagi mengadili pertandingan itu seterusnya membuat persembahan.

Katanya, borang penyertaan bagi acara itu boleh diperolehi daripada pejabat UPKR Sukau, di Batu 7 Jalan Labuk Sandakan.. Telefon 089-211148. Hubungi Puan Masloh Sital selaku Setiausaha penganjuran.

Selesai.