Ahli Dewan Undangan Negeri N.48 Sukau

SukauTV

CADANGAN WUJUDKAN PUSAT KAJIAN PEMBIAKAN BURUNG DI GUA GOMANTONG DISAMBUT BAIK : SADDI
SUKAU: Ahli Dewan Undangan Negeri Sukau, Saddi Haji Abdul Rahman amat menyambut baik cadangan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Masidi Manjun agar sebuah pusat kajian santifik berhubung Pembiakan Sarang Burung di Gua Gumantong diwujudkan akan datang.

Katanya, cadangan tersebut memang amat tepat kerana ia bukan saja menghasilkan kaedah bagaimana memperbanyakkan pengahsilan sumber itu meningkat dan berkekalan, tetapi merangkumi soal khasiat dan kebaikannya sebagai sumber makanan dan minuman excotic untuk kesihatan.

“ Saya memang mengharapkan satu kajian mengenainya (Gua Gumantong) dapat diwajudkan demi meningkatkan nilai ekonomi salah satu produk pelancongan dan sumber ekonomi rakyat di kawasan Sukau,” katanya.

Saddi berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Masidi sempena Majlis Perjanjian MOU antara Jabatan Hidupan Liar dan Universiti Cardiff berkaitan pengujudan Pusat Kajian Hidupan Liar Lembah Kinabatangan di Danau Girang di sini, Jumaat lepas.

Katanya, sebagaimana pengujudan pusat kajian Hidupan Liar di Danau Girang itu, kajian yang sama boleh dilakukan oleh mana-mana pusat pengajian tinggi termasuk dari dalam negara terhadap kedudukan Gua Gumantong yang berpotensi sebagai sektor pelancongan dan perdagangan sumber itu.

Saddi berkata, syor dan pandangan menteri itu amat selari dengan cadangan beliau untuk mengujudkan Taman Gumantong yang menyediakan pelbagai kemudahan rekriasi di persekitaran gua tersebut yang akan dipanjangkan kepada kerajaan negeri.

Kata Saddi, apabila taman itu menjadi realiti kelak dengan kedudukan habitat dan pengahsilan ekonomi dari sumber sarang burung di gua itu meningkat, ianya akan menguntungkan banyak pihak.

“ Sudah tentu bukan saja kepada rakyat tempatan yang bergantung kepada sumber ekonomi di gua ini, tetapi kepada pengusaha sarang burung yang mendapat kontrak penuaian itu daripada kerajaan negeri,” katanya

Difahamkan produk sarang burung Gua Gumantong hari ini dikenali di merata rantau asia kerana khasiat kesihatan yang terkandung dalam bahan herba itu yang bermutu tinggi dan membawa kepada nilai pasaran puluihan juta ringgit setiap semusim penuaiannya

Kontrak penuaian sarang di gua itu dibenarkan kerajaan negeri kepada pengusaha yang layak ialah antara bulan April, September dan Disember.

Dalam pada itu, kata Saddi, pengwujudan pusat kajian sains berkaitan pemuliharaan alam sekitar dan hidupan liar di Danau Girang melibatkan Universiti Cardiff menerusi MOU dengan Jabatan Hidupan Liar membawa keuntungan jangka panjang kepada rakyat dan negeri Sabah.

“ Kalau dulu, masyarakat kampung tidak begitu memahami soal pengjagaan alam sekitar di kawasan masing-masing. Tetapi hari ini, dengan berkembangnya bidang-bidang ekonomi pelancongan, mereka amat menghargai sebagai sebahagian daripada produk pelancongan.

“ Saya mahu soal ilmu dan pengalaman berkaitan alam sekitar ini menjadi sebahagian lagi aset penduduk terutama mereka yang terlibat memajukan sektor perlancongan walaupun bermula dari peringkat kecil-kecilan,” katanya.

Dengan memuji pencapaian kajian univerisiti di kawasan itu hingga membawa pengistyiharan sebuah kawasan hutan Paya dilindungi kerajaan seluas 28,000 hakter (Ramsar), Saddi bersetuju jika tempoh kajiannya selama lima tahun bermula dua tahun lalu dilanjutkan untuk kebaikan kawasan tersebut.

Mengenai syor Masidi agar pihaknya mengemukakan kertas cadangan lengkap bagi mengujudkan Gumantong Park, beliau berkata, perkara itu akan disediakan dalam sedikit masa lagi.

“ Namun pada perinsipnya, saya berterima kasih di atas riaksi beliau terhadap cadangan itu (Gumantong Park). Maka reaksi ini akan memberikan dorongan kepada kami untuk menyediakan keperluan itu secara mungkin,: kata Saddi.

Selesai.


Maisidi, Saddi dan Madinin Zinin memerahti MOU antara Prof Dr. Mike dan Laurentius.


UNIVERSITI CARDIFF BUAT KAJIAN LIMA TAHUN DI DANAU GIRANG


SUKAU : Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Masjidi Manjun berkata, rakyat negeri ini akan mendapat banyak manfaat berkaitan kaedah perlindungan flora dan fauna serta hidupan liar menerusi kajian lima tahun oleh Universiti Cardiff di Danau Girang, sebuah kawasan paya hutan dilindungi dekat Sungai Kinabatangan di sini.

Kata menteri itu, kajian meluas pusat pengajian tinggi daripada United Kingdom itu antara lain akan mempelbagaikan pengetahuan rakyat negeri ini untuk menjadikan perlindungan hidupan liar serta habitan hutan sebagai sebahagian produk pelancongan kekal dan menguntungkan di negara ini.

“ Saya merasakan masyarakat bukan saja di Sukau, malah negeri Sabah akan menikmati faedah ini di mana pakar-pakar dari Universiti Cardiff akan memaklumkan kepelbagai maklumat secara sains berhubung hasil kajian di sini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MOU) Pusat Kajian Pengurusan Hutan Paya Kinabatangan, Danau Girang antara Jabatan Hidupan Liar dan Cardiff Universiti Liar Sabah di sini Jumaat lepas.

MOU itu disempurnakan oleh Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Laurentius Ambu dan Prof. Dr. Mike Bruford mewakili Universiti Cardiff. Turut sama menyaksikan MOU itu ialah Adun Sukau, Saddi Haji Abdul Rahman.

Perjanjian yang sama antara kedua-dua pihak telah dilakukan dua tahun lalu dan MOU kali ini merupakan pembabitan kerjasama yang lebih spesifik berhubung kajian berkaitan.

Kata Masidi, pengahasilan daripada kajian pertama Cardiff Universiti itu telah membawa kepada pewartaan Kawasan Hutan Paya (RAMSAR) seluas 28,000 hakter di Danau Girang di sini yang mendapat pengiktirafan dunia.

Katanya, pengiktirafan itu menjadi kawasan hutan dan hidupan liar yang dilindungi di Sukau terus mendapat tumpuan pakar-pakar penyelidik dan pelancong dari luar negara untuk membuat penyelidikan dan lawatan ke kawasan ini

Dengan keupayaan itu telah mampu menambah jumlah distinasi pelancongan serta kajian mengenai kawasan seumulajadi di Kinabatangan .dan Sabah, yang memberikan kesan yang besar terhadap kepentingan ekonomi penduduk setempat.

Bercakap kepada media kemudiannya, Masidi yang juga Adun Ranau berkata, kewujudan habitat hidupan hutan dan sungai paya akan menjadi sebahagian kajian menyeluruh oleh pusat pengajian tinggi eropah itu.

“ Atas faedah kajian yang kita fikirkan memang menguntungkan rakyat dan negeri ini, itu sebab saya juga mencadangkan agar tempoh kajian ini dipanjangkan sehingga 10 tahun,” kata Masidi.

Hasil kajian tersebut, tambah Masidi, akan menjadi kualiti ekonomi kepada pembabitan masyarakat kampung dalam bidang pelancongan dan memberikan pengalaman serta pengetahuan baru kepada para pelancong.

Dalam pada itu, Masidi berminat jika kajian terperinci seumpama itu turut dilakukan terhadap Gua Gumantong, sebuah kawasan pengeluaran saranf burung layang-layang dalam kawasan Dun Sukau.

“ Kita memang mengharapkan kajian sedemikian kerana kita mahu bagaimana keupayaan sains boleh memperbanyakkan jumlah sarang burung di Gua Gumantong tanpa perlu mengikut musim,” katanya.

Katanya, jika ada mana-mana pusat pengajian tinggi berminat terhadap kajian ini, pihaknya amat mengalu-alukan demi meningkatkan lagi bidang ekonomi di daerah ini.

Dalam pada itu, kementeriannya amat menyambut baik cadangan wakil rakyat di kawasan ini, Saddi Haji Abdul Rahman untuk mengujudkan sebuah taman komersial yang dikenali sebagai Gumantong Park untuk menambah nilai produk pelancongan di sini.

“ Hanya sedikit syarat perlu dipatuhi… ini kerana kawasan hutan di sekitar gua itu adalah di bawah milik Jabatan Perhutanan.

“ Tetapi saya fikir jika pembinaan bangunan berbentuk homestay serta memenuhi konsep taman itu tidak menganggu pemuluharaan alam sekitar, saya fikir cadangan (Saddi) itu tidak ada masalah. Saya memang bersetuju dengan cadangan ini,” katanya.

Tentang berberapa cadangan untuk memajukan kawasan Gua Gumantong itu serta satu pesta ‘mendarah’ sambutan tradisi sebelum memulakan penuaian sarang burung di gua itu, Masidi berkata,

“ Saya sudah menyarangkan saudara Saddi supaya mengemukakan kertas cadangan berhubung perkara itu sebelum pihaknya melakukan langkah-langkah sokongan lanjut, Namun pada perinsipnya pihak kementerian kita berminat terhadap cadangan menguntungkan ini,” katanya.

Selesai.