Ahli Dewan Undangan Negeri N.48 Sukau

SukauTV

YB SADDI MERASMIKAN PROGRAM MENGKOPERASIKAN RAKYAT 1 KOMUNITI

saddi memukul gong tiga kali sebagai simbolik penutupan program seminar 1 komuniti 1 koperasi anjuran SKM di Sabah Hotel .


Oleh Awang Ahmad.

1.Saddi menerima cenderhati daripada wakil pengarah Wan Jah sambil diperhatikan Haji Fajeer selepas menutup seminar..

SANDAKAN : 07/04/2010/ Rabu

Ahli Dewan Undangan Negeri Sukau, Saddi Haji Abdul Rahman berkata, langkah ‘turun padang’ Suruhanjaya Koperasi Malaysia menganjurkan Seminar 1 Komuniti – 1 Koperasi bakal melahirkan lebih ramai anggota dan pemimpin koperasi yang berdaya saing dan berdaya maju dalam negara.

Saddi berkata, langkah itu sekaligus membolehkan masyarakat dan bakal-bakal anggota koperasi di setiap kampung memantapkan strategi ekonomi setempat yang sekaligus membolehkan SKM meningkatkan perolehan ekonomi negara Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menerusi keupayaan badan itu menjelang tahun 2013.

“ Saya melihat strategi dan keenggotaan badan koperasi hari ini berbeza dengan sebelumnya. Kini badan koperasi lebih terdedah dengan maklumat dan pencapaian semasa ekonomi negara. Maka sudah tentu peluang mendapatkan ilmu menerusi program seminar anjuran SKM meningkatkan lagi azam memajukan sesebuah badan koperasi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan penutupan Seminar 1 Komuniti 1 Koperasi kawasan Wilayah Sandakan anjuran Suruhanjaya Koperasi Malaysia di Ballroom Hotel Sabah di sini, Rabu.

Saddi berkata, had keanggotaan koperasi jauh lebih kecil yang ditetapkan SKM ketika ini seperti Koperasi Keluarga membolehkan mana-mana kelompok masyarakat termasuk di luar bandar menjayakan bidang perniagaan mereka berkonsepkan koperasi.

Tegasnya, sejumlah minima 30 anggota sekeluarga boleh memilih apa juga jenis perniagaan mereka untuk dimasukkan dalam perusahaan sesebuah koperasi sebelum setiap anggotanya mudah mengagihkan keuntungan dan dividen menerusi prinsip pengagihan koperasi.

“ Saya menggesa seluruh masyarakat kampung di wilayah Sandakan tidak melepaskan peluang untuk menubuhkan koperasi masing-masing kerana sudah tentu inilah cara kerajaan membantu meningkatkan ekonomi dan pembangunan rakyat, salah satu dari kaedahnya adalah menerusi peranan badan ini,” katanya.

Seminar sehari itu turut dihadiri oleh Hajah Wan Jah Wan Hassan mewakili Pengarah SKM Sabah, diikuti Penolong Pengarahnya berpejabat di sini, Cik Marni Sulaiman dan Timbalan Presiden Majlis Perbandaran Sandakan Haji ABM Fajeer.

Beberapa kertas kerja disediakan dalam seminar itu yang antara lain mendedahkan kepada setiap komuniti menubuhkan sebuah badan koperasi dalam jumlah minima, diikuti menjalankan pengurusan dan peranannya memajukan ekonomi masyarakat setempat.

SKM dalam kertas kerjanya menyasarkan 5 peratus KDNK menjelang tahun 2013 berbanding kurang 1 peratus pencapaian itu setakat ini.

Saddi menambah, badan-badankoperasi boleh memainkan peranan dan landasan yang tepat untuk menjayakan dasar kerajaan menerusi pengwujudan Modal Ekonomi Baru (MEB) yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak baru-baru ini.

Demikian juga peluang-peluang pelaburan menerusi projek pembangunan yang terkandung dalam Bidang Keberhasilan Eknomi Negara (NKRA) dan program-program ekonomi yang disediakan kerajaan negeri, kata Saddi, setiap badan koperasi boleh memainkan peranan menjayakannya dengan memiliki kelayakan melakukan kerja-kerja kontrak pembangunan, penyelenggaraan bekalan dan sebagainya.

“ Jauh ke hadapan kita pula boleh melihat lebih peluang ekonomi dan pelaburan yang lebih luas. Namun semua ini bergantung kepada kepakaran dan kemahiran kita di bidang ekonomi berkonsepkan pengkoperasian sebagaimana melalui seminar dan pendedahan ilmu seperti hari ini,” katanya.

Beliau kemudian menyarankan kepada SKM supaya mengadakan program seminar sedemikian di kawasan-kawasan luar bandar seperti kawaan Kinabatangan yang mana memiliki pelbagai sumber ekonomi, selain sejumlah besar anggota masyarakatnya yang memerlukan pendedahan ilmu dan kepemimpinan berkoperasi.

Selesai.