Ahli Dewan Undangan Negeri N.48 Sukau

SukauTV

Rencana Khas Aidilfitri & Majlis Doa Selamat Dun SukauMajlis Aidilfitri Dun Sukau meriah!.


Penerangan gambar:


Datuk Peter Pang (empat dari Kanan), diikuti Haji Zainudin Aman (dua dari kanan) selaku wakil Ketua Menteri, Datuk Samsudin Yahya (dua dari kiri), Datuk Pangiran Abdul Rahman dan Haji Daning Bajau adalah barisan tetamu jemputan kehormat pada majlis Aidilfitri Dun 48 Sukau.

2. Saddi bersama-sama Peter Pang, Zainudin dan Samsudin menyampaikan sumbangan duit raya kepada 40 orang kanak-kanak yatim piatu pada majlis itu.

3. Saddi menyampaikan ucapan.

4. Saddi turut dikunjungi Pegawai Daerah, Abdul Latif Kandok (tiga dari kiri) yang mengambil kesempatan bergambar kenangan.

5. Datuk Samsudin Yahya dengan ‘pujaanku’.

6. Datuk Pangiran Abdul Rahman ‘Keagungan tuhan’

7. Haji Jukrana (wkan) ‘Selamat Tinggal Bunggaku’

9. Saddi bersama sebahagian daripada tetamu yang mengabadikan kenangan.

10. Saddi dan isteri, Datin Nurdiah bersama Azman dan Fauziah serta rakan-rakan di Kinabatangan.

SANDAKAN:
“ Saya bersyukur kepada Allah Swt kerana masyarakat di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Sukau bukan saja terus menyokong saya, tetapi mendoakan kepada kejayaan khidmat saya serta kesejahteraan keluarga saya.


“ Saya yakin dan percaya sumbangan ini akan menguatkan lagi tekad dan azam saya memajukan rakyat kawasan ini selagi diberikan amanah.” Itu antara kalimah dilafazkan, Datuk Saddi Haji Abdul Rahman pada majlis rumah terbuka Aidilfitri dan Majlis Kesyukuran anjuran Unit Pemimpin Kemajuan Rakyat Dun Sukau di Dewan Masyarakat Sandakan, Sabtu lepas.


Kata wakil rakyat itu, walaupun dia masih ‘malu-malu’ dengan gelaran ‘Datuk’ yang baru diterimanya sebagai anugerah Harijadi Yang Dipertua Negeri ke 64 minggu lepas, tetapi pemberian keajaan itu adalah berkat doa serta sokongan padu rakyat, keluarga dan rakan-rakan terhadap tugas yang beliau pikul khususnya di kawasan ini.


“ Apa yang saya ingin katakan gelaran yang tinggi diberikan kerajaan ini bukan semata-mata kepada saya. Tetapi penghargaan kepada seluruh rakyat Dun Sukau yang sama-sama bekerja kuat dan memberikan sokongan kepada kerajaan serta bersedia melihat kemajuan berterusan di kawasan ini,” katanya.


Menyampaikan luahannya di hadapan lebih 3,000 hadirin yang sebahagiannya bersilih ganti memariahkan majlis itu, Saddi berikrar akan meningkatkan lagi peranannya demi kebaikan rakyat kawasan itu.


Tanpa kerjasama dan sokongan rakyat, kata Saddi, usaha pembangunan Dun Sukau bukan saja terhalang tetapi gagal merealisasikan gagasan kerajaan di bawah Knsep 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.


“ Sekali lagi saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyidin Mohd Yasin. Di Sabah, tentunya kepada Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman kerana kepercayaan dan amanah ini,” katanya.


Bermula dengan bacaan doa selamat yang dipimpin oleh Ustaz Sufian Baharin, majlis rumah terbuka Aidilfitri bermula seawal pukul 10.30 pagi hingga pukul 3.00 petang itu terus mendapat tumpuan ramai termasuk kalangan pemimpin negeri serta rakan-rakan politik yang berkesempatan hadir.


Diserikan dengan kehadiran Timbalan Ketua Menteri, Datuk Peter Pang yang juga Menteri Belia dan Sukan, ramai pemimpin bahagian mewakili komponen BN, turut bersama ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Sekong, Datuk Haji Samsudin Haji Yahya, Setiausaha Perhubungan Ketua Menteri Saudara Zainudin Haji Aman yang mewakili Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman yang menerima undangan, Pegawai Daerah Kinabatangan, Abdul Latif Kandok yang mengetuai barisan kakitangan kerajaan negeri dan persekutuan di kawasan Sandakan dan Kinabatangan.


Rakan-rakan dalam Umno Bahagian Kinabatangan juga hadir dengan Naib Ketua Umno Bahagian, Azman Haji Mastar mewakili Datuk Bung Moktar Radin berserta ahli-ahli jawatankuasa bahagian yang kebetulan turut meraihkan rumah terbuka Aidilfitri di Pekan Bukit Garam anjuran Ahli Parlimen itu.


Walaupun di saat-saat bulan Syawal bakal melabuhkan tirainya, tetapi sambutan Aidilfitri Dun Sukau yang sederhana tapi meriah itu tetap tidak mengabaikan tradisi sambutan itu khususnya hidangan pelbagai juadah raya, berpakaian baju melayu dan tentunya, lagu-lagu nostalgia Hari Raya yang dihangatkan dengan kehadiran Sabhi Saddi, anak wakil rakyat itu yang kini bergelar sebagai penghibur tanahair, diikuti kumpulan pemuzik tradisional tempatan.


Kerana suasana raya yang masih segar ini jugalah mencetuskan aspirasi ‘sporting’ para tetamu yang berpeluang ‘berkaraoke’ lagu-lagu hari raya. Ia bermula permintaan pengacara Puan Masloh Sital ke atas Datuk Saddi, diikuti Datuk Samsudin, Azman, kemudian rakan-rakan mewakili Umno Libaran, para pemimpin peringkat akar umbi Dun Sukau dan Kinabatangan.


“ Saya percaya acara yang mengukuhkan lagi kemesraan kita ini lebih meriah jika hadirin menyumbangkan kurang-kurang sebuah lagu sebelum pulang, sebagai kenang-kenangan sehingga aidilfitri tahun depan,” katanya memulakan cabaran itu dengan ‘Asalamualaikum’ dan ‘Ayah dan Ibu’, sambil mengumumkan giliran Datuk Samsudin selepasnya.


Datuk Samsudin hanya memberi riaksi menguis dahi yang membayangkan kononnya dia mula ‘berpeluh’, tetapi kemudian tampil dengan lagu “Pujaan Hatiku”.


Azman tidak ‘miss’ dengan ‘Madu’ sebagai lagu wajib dan berduet dengan isteri, Puan Fauziah dengan pandang-pandang, jelling-jeling”, diikuti Haji Daning Bajau, “Ayah”